Které brýle vybrat

V tomto článku popíšeme, jak vybrat brýle blokující modré světlo. Jaké vlastnosti by měly mít s ohledem na požadovanou funkci.

 

vybrat tu správnou barvu brýlí, aneb co filtrují

Na trhu je celá řada brýlí, blokující modré světlo, lišících na první pohled barvou. Čiré, žluté, oranžové, světle červené, tmavě červené. Jak a co přesně filtrují, na to je potřeba laboratorní měření a dočtete se z popisu produktu. My jsme si tu práci dali a několik vybraných typů brýlí jsme proměřili. Pro potřeby tohoto článku se budeme bavit obecně o barvách, protože i tak mají jistou vypovídající hodnotu, co do filtrování různých vlnových délek. Při nákupu však doporučujeme ty prodejce, kteří jsou schopni Vám prokázat optické vlastnosti svého produktu laboratorním měřením.

 ktere-bryle-2

 

čiré brýle

Čiré brýle brýle filtrují velmi omezeně. Řádově 30 - 40 % modré složky. Pohledem přes tyto brýle se bude studené světlo tvářit jako teplé. Mají výhodu, že se v nich dá plnohodnotně pracovat a jsou nejméně nápadné.

Vhodné pro Ty z Vás, které často pálí oči z agresivního osvětlení monitoru či umělého zdroje světla.

 

žluté brýle

Žluté brýle dokáží o něco více snížit či odfiltrovat modrou složku světla. V omezené míře i zelenou složku. Tento typ brýlí je vhodný na dlouhodobou práci na počítači, či do prostředí s agresivním studeným osvětlením. Například výrobní hala při noční směně. Nebo pro noční řízení, kdy stále dobře vnímáte barvy, ale LED světlomety moderních aut Vás již netrápí. Ulehčíte očím, zároveň se však nebude vyplavovat melatonin a nezačnete pociťovat únavu.

Vhodné k dlouhodobé práci na počítači, či noční směně v hale, při řízení v noci apod.

 

oranžové brýle

Dá se říci, že oranžové brýle filtrují modrou složku a redukují zelenou složku osvětlení. Takový typ brýlí je vhodný na dlouhé zimní večery, kdy se ještě nechystáme spát, ale chceme už tělo zpomalovat a ulehčit očím od agresivního studeného světla.

Vhodné v podvečer k pomalé přípravě na noc.

 

červené brýle

Červené brýle typicky odfiltrují modrou i zelenou složku světla. To jsou složky, které mají vliv na vyplavování melatoninu a přípravu na spánek. Říká se, že stačí 120 - 60 minut před spaním začít používat tyto brýle. Doporučujeme i tak omezit zdroje světla i jejich intenzitu.

Vhodné na přípravu na spánek

 

Tmavě červené brýle

Tyto brýle fungují stejně jako předchozí typ, avšak ještě více potlačují světlo. Může to být výhodné tam, kde je silný zdroj osvětlení. Naopak pokud ale jste zvyklí doma chodit za šera, v těchto brýlích toho už moc neuvidíte a budete si muset všude rozsvítit.

Vhodné na přípravu na spánek, pomáhají při migréně.

 Spektralni_porovnani-2

 

 

Jak vybrat správný tvar

Podle čeho vybrat ten správný tvar? Je tvar důležitý? Podle některých výzkumů, a my se k nim přikláníme, je tvar velmi důležitý. Designovky jsou sice parádní, ale když Vám světlo do očí prosvítá všude po stranách, tak Vám filtr není moc platný. Naše doporučení je vybrat takový design, který co možná nejvíce obklopuje oči a znemožňuje dopadání nefiltrovaného světla na sítnici oka. Zejména pro noční použití červených brýlí, kdy se světlo odráží z celé místnosti.

Pro filtrování, abyste pouze odlehčili očím od monitoru, už to tak problematické neshledáváme. V tomto případě je zdroj světla (displej) přímo před okem a světlo z místnosti není hlavním záměrem úplné filtrování modré a zelené složky.

im01CB-03-3designovky1

kvalita zpracování bývá různá

Možná Vás to při objednávání hned nenapadne, ale když vyberete kousek, který je nevalné kvality, poznáte to hned při prvním osahání. Bohužel, na trhu je mnoho brýlí, které vypadají na první pohled identicky, ale liší se svou kvalitou. Tohle nemáte možnost podle katalogových fotek eshopu rozpoznat. I naše nejoblíbenější brýle CB-01 jsme sehnali od jiných výrobců v podobném provedení. Přišly však poškrábané, uprášené, s nekvalitní povrchovou úpravou, se zrezlými šroubky a bez aretace nožiček. Daly by se nazvat lacinou kopií.

 

pohodlí při nošení, aneb nesmí tlačit

A pokud návrhář moc nepřemýšlel, a výrobce se snažil ušetřit náklady na výrobní formu a komponenty, bude Vás čekat další nemilé překvapení. A to hned po několika minutách nošení. Některé brýle totiž příšerně tlačí, škrábou či dokonce řežou. Hlava, uši a nos jsou citlivé partie a po několika desítkách minut se projeví i sebemenší pochybení konstruktéra. A to opravdu nechcete.

Protože většina brýlí je unisex, doporučujeme vybrat takový typ, který umožňuje nastavovat velikost. Díky tomu padnou opravdu každému. Obdobně jako typ CB-01

 

Příslušenství

Pokud chcete, aby Vám brýle dlouho vydržely, doporučujeme ihned pořídit pevné pouzdro a utěrku z mikrovlákna. Zabráníte tak mechanickému poškození či poškrábání. Solidní prodejce Vám pevné pouzdro a utěrku přibalí zdarma. Bude mít radost, že Vám produkt dlouho poslouží.

CB-99-1uterka

Zpět do obchodu